Задължителната ваксинация срещу коронавирус може да е само  крайна мярка, заяви

...
Задължителната ваксинация срещу коронавирус може да е само  крайна мярка, заяви
Коментари Харесай

СЗО: Задължителната ваксинация е само крайна мярка

Задължителната имунизация против ковид може да е само  крайна мярка, съобщи специфичният делегат на Световната здравна организация за коронавирус Дейвид Набаро. Коментарът е във връзка с  решението на Австрия да наложи наложителна имунизация от февруари следващата година, като и други европейски страни обмислят сходни ограничения.

" Ако въобще е допустимо да се избегне нуждата да се изисква от хората да бъдат имунизирани, или в противоположен случай ще получат някаква глоба, в действителност бих предпочел това. От друга страна обаче, в случай че има безспорен отвод от имунизация, тогава изцяло разбирам държавните управления, които гледат на опция за въвеждане на наложително условие ", разяснява Набаро.

По-рано генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува всеобщото потребление на бустерна доза ваксина против ковид на фона ниското равнище на имунизация в страни с ниски приходи на глава от популацията. Той дефинира като абсурден обстоятелството, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надвишават шест пъти броя на хората с първа доза в страните с ниски приходи.

„ Всеки ден в света се ползват шест пъти повече бустерни дози, в сравнение с първи дози в страни с ниски приходи. Това е скандал, който би трябвало да спре ”, сподели той.

Според Гебрейесус няма смисъл да се слагат бустерни дози на здрави хора или да се имунизират деца, когато в това време здравни служащи, възрасти и хора от други уязвими групи към момента чакат своята първа доза. Изключение вършат хората с отслабен имунитет.

Той установи, че страните с най-голям размер на имунизация не престават да се запасяват с още повече ваксини против COVID-19, до момента в който в това време страни с ниски приходи не престават да чакат.

Само две са страните в света, които към момента не са почнали имунизация – Еритрея и Северна Корея.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР